Gode tips og triks

Mat, matretter og alt som omgir mat og behandling av mat får mye fokus. Dette er både positivt og negativt. Det positive er at vi nå vet veldig mye om mat og hvordan maten påvirker oss. Ulempen er at mat igjen får veldig mye oppmerksomhet. Men det skal vi ikke se så mye på nå. Det jeg vil fokusere på her er hvordan man kan bruke vitenskapen for å støtte bruken av mat som næringskilde.

Mat skal være næring

Det er nå engang slik at vi må spise for å overleve. Derfor er vi utstyrt med smaksløker som skal hjelpe oss å identifisere hva som er surt og hva som er søtt. Det skal hjelpe oss å sørge for at vi ikke spiser noe som farlig og smaksløkene skal sørge for at vi ikke spiser noe som ikke er spiselig.

Kroppen trenger også en god blanding av søtt, surt og forskjellige næringsstoffer. Fra gammelt av så er vi skapt slik at vi skal bygge opp et fettlager og sørge for at vi har et vist overskudd av næringsstoffer. Dette for å sikre at vi overlever i trangere tider.

I dag så er vi omgitt av mange forskjellige matkilder og vi har alltid mat tilgjengelig. Så kroppen vår er innstilt på å spise, og maten rundt oss er laget spesifikt for å pirre de rette smaksløkene. Dette er noe av det som gjør det så vanskelig å holde en sunn vekt eller en lav vekt.

Smaksløkene og synet er viktig

Det er viktig å anerkjenne at selv om det er magen som skal ha næringen, så er det øyet og smaksløkene som bestemmer hvor mye man spiser. Øyet og smaksløkene sammen har stor innflytelse på hvor mange porsjoner man ønsker å spise. Uttrykket: få vann i munnen, er ikke grunnløst. Det er faktisk slik at vi kan se på en matrett og tenke oss til hvor godt denne maten vil smake.mat triks

Så ofte kan en lekker matrett, som frister veldig, gjøre at man spiser mer enn man ellers ønsker. Det er også slik at noen smaker, spesielt søte smaker kan gjøre at man spiser mer enn vanlig.

Gode, konkrete tips

Det er mye man kan gjøre for å motvirke en del av de naturlige mekanismene i kroppen. Og da snakker vi ikke om å spise tabletter eller annet. Her er det snakk om små endringer og et bevisst fokus.

Størrelsen på tallerken

Mange av oss er vokst opp til å tenke at vi må spise alt som ligger på tallerken. Det var viktig for generasjonen som kom før oss og mange har fått dette videreført. Utfordringen er at den fysiske størrelsen på tallerken har blitt større. Så vi får plass til mer på tallerken. Dermed spiser vi mer. Porsjonstørrelsen har økt de siste årene, noe som betyr at når man sier at man bare spiser ”en porsjon” så er dette mye mer enn det våre foreldre spiste. Så det kan lønne seg å velge mindre fat, så det blir mindre plass til mat.

Spise mens man sitter

Det er mange som spiser raskt, på vei til noe annet. Når man spiser stående eller bare rasker med seg noe før man går videre, så blir det fort til at man spiser oftere og mer. Det er også veldig vanskelig å spise sunt hvis man bare skal hive i seg litt mat på veien til noe annet. Så sett deg ned, finn roen og spis i fred.

Ikke gjør flere ting mens du spiser

Å lese avisen eller annet mens man spiser kan fort gjøre at man spiser mer enn egentlig nødvendig. Det blir enkelt å ta litt mer mat når man sitter og koser seg med avisen eller med boken. For man sitter der, det er koselig og det føles bra og man skal bli sittende litt lenger. Så da kan man bare spise litt ekstra.

Ikke sett frem mer mat enn nødvendig

Det er veldig viktig at ingen forlater matbordet mens de er sulten. For det kan fort skape en uheldig presedens hvor folk spiser raskt for å ikke være sulten. Samtidig er det viktig å ikke legge opp til at det skal være rester. En god mellomting er lurt. Hvis det er vanskelig å finne ut hvor mye folk spiser, så la det stå igjen litt mat på kjøkkenet som du ikke serverer med engang.

Da har du ekstra hvis det er nødvendig, men det er ikke så lett tilgjengelig.
Folk er i utgangspunktet lite villig til å reise seg fra bordet, med mindre de er svært sultne. Så dette er en naturlig demper.

Gjør måltidet og ikke maten til fokuset

Ikke fokuser på at alle skal like alt hele tiden. Alle skal trives med å sette seg ned ved bordet og spise, men det er opplevelsen og ikke maten som er hovedfokuset.

Link: smaksløkene – https://sml.snl.no/smakssans
Link: hva som er surt og hva som er søtt – http://www.mat.no/Forside/OEK-arkiv/Smakssansene

Bild fra – http://www.viivilla.no/kjokken/mat/